Min Äppelmos

 
Som jag har skrivit många gånger innan så vill jag helst ta tillvara på all den frukt vi har i trädgården innan den förmultnar bort. Jag försöker vara ute några gånger i veckan för att plocka de äpplen som har blåst ner i från träden. Ett sätt att använda dessa på är att jag kokar äppelmos och fryser in. Perfekt att ta fram och göra smoothies, ha på gröten eller tillochmed ha i pannkakssmeten. Nu när man har småbarn är det perfekt att ha som en grund i egengjorda klämisar. I med lite kanel och äkta vaniljpulver så smakar det som äppelpaj.
Sen att det både är ekologiskt och snällt mot plånboken är bara ett stort plus i kanten.
 
 
Äppelmoset är sjukt smidigt att göra. Man skalar och tar bort kärnhuset på de äpplen man ska göra moset på. Sedan delar man de i bitar, ju mindre bitar ju fortare går det. Sedan slänger man ner äpplena i en kastrull och i med ca 1 dl vatten (beror på hur mycket äpple du har.) Sedan ska detta koka på svag värme tills äpplena är mjuka och redan har börjat mosa sig själv när man rör runt med en slev. Sedan kör du ett varv med stavmixen. Färdigt!
Moset går bra att frysa in och ta fram när ni ska använda det. Jag har gjort väldigt mycket för att ha hela vintern och även till nästa vår.
 
Vardag | äppelmos | |
Upp