Mia Ohlson

Att odla från kärna
Något både jag och Andreas har passion för är det att odla. Både så från frön men även använda sig av kärnor som blir kvar efter man har ätit en frukt/grönsak. Varje gång vi har ätit en frukt med så googlar vi alltid om man kan odla just den frukten. Något vi har lyckats med rackans bra om jag får säga det själv är avokado.
Här är vårt största träd. Det är två år gammalt och under sommaren ställer vi ut det i växthuset. Tills nästa år får vi se hur vi gör med det. Det får nog inte plats att övervintra det inne i huset.
Här är vårt andra avokadoträd. Det är lika gammalt men har inte växt så bra. Kanske är det ett hona och ett hane träd. Någon som vet? Att odla från avokadokärna är sjukt lätt. Man tar ut kärnana och lägger på tork i en dag. Sedan sätte man in tre tandpetare och balanserar upp kärnana så bara halva kärnana ligger i ett glas med vatten. Sedan är det bara till att vänta på att rötterna ska börja växa. När rötterna är ganska långa och det har kommit upp ett par blad så är det dags att plantera i jord. Fräsigt, eller hur? Får hoppas på att de ger oss många frukter, hihihi *litefelklimatkanske*
Och vad spanar vi bakom avokadoträdet tro.
Nämen titta här har vi ju två små träd med mango. Också uppodlade från en magokärna. Dessa är i från i år och därför inte är så stora. De ska också få komma ut i växthuset tills i sommar.
 
Det är så rackans roligt att odla från kärna och se om man får upp något eller inte. Det jag blev mest förvånad över när vi började var att det var så lätt. Lätt att få det till att börja växa och verkligen bli stora träd utav det. Nu blir man mer hungrig efter fler saker att odla. Har ni några förslag?